MENU CLOSE

GNU/Linux Grub2 Kurulumu

GNU/Linux Grub2 Kurulumu

Bilgisayarımızda Linux kuruluyken bir başka disk bölümüne Windows kurup bilgisayarımızı açtığımızda direkt olarak Windows’un açıldığını, sistemde kurulu Gnu/Linux işletim sistemimizin listelenmediğini görürüz.

Bunun nedeni Linux ile birlikte kurduğumuz Grub2 adlı, işletim sistemleri arasında tercih yapmamızı sağlayan yazılımın silinmiş olmasıdır.

Hem Windwos hem Gnu/Linux işletim sistemini veya iki farklı dağıtımı birlikte ve liste olarak görmek için yapmamız gereken Grub2 ‘nin yeniden kurulumunu yapmaktır.Bu işlem benim en çok kullandığım işlemlerden. Grub2 yokken, (Grub vardı,Grub1 diyebiliriz sanırım) bu işlemi find /boot/xxx gibi komutlar vererek yapıyorduk.Fakat artık kurulum disklerinde Grub yok Grub2 var.

Sorun yok, yalnızca komutlar değişiyor. Gerçi ben Grub’u kurtaramayınca (Grub 1 diyelim. Grub kurtarma komutlarıyla) paniğe kapılmıştım. Grub yazıyorum “Grub yok abi kuralım mı?” dedi, Grub’u kurdum bu sefer komutları tanımadı. Neyse ki biraz arama yaparak dolaylı yoldanda olsa Grub2 kurmam gerektiğini daha doğrusu vermem gereken komutların değiştiğini gördüm.Grub2 zaten kurulum cd/dvd sinde var.

Bu arada sistemde Grub yok ama Grub2 var. Eğer eski yöntemle Grub’u kurtarmayı tercih ediyorsanız “Grub” yok dediğinde boşu boşuna “Grub” kurmayın. Yeniden Grub2 kurulumu için şu komutları sırasıyla vermemiz yeterli. Ardından Grub ekranı karşımıza çıkacak.

Uçbirim çalıştırılır ve şu komut yazılır :

sudo fdisk -l

komutunun çıktısında sisteminizin bulunduğu alana göre işlem yapılır.Örneğimizde, bu alanın /dev/sda5 olduğunu kabul edelim.Bölümümüzü sisteme bağlayalım:

sudo mount /dev/sda5 /mnt

Dİğer bölümleri de sisteme ekleyelim.

sudo mount –bind /dev /mnt/dev

Chroot ile kök dizinimizi değiştirelim:

sudo chroot /mnt

Artık grub2’mizi tekrar mbr üzerine yazabiliriz:

grub-install /dev/sda

Yazılıp yazılmadığını kontrol edin:

sudo grub-install –recheck /dev/sda

Şayet hata vermediyse, işlem tamamdır.Control+D tuşu ile chroot uygulamasından çıkıyoruz. Sırasıyla aşağıdaki komutları vererek sistemi yeniden başlatabilirsiniz:

sudo umount /mnt/dev

sudo umount /mnt

sudo reboot

Share your thoughts